Som fotograf kommer man ingen steder uden noget grej. Her i denne sektion der skriver jeg lidt om det grej jeg har og hvorfor jeg har valgt det. Ikke så meget fordi at det betyder alverden for grej er jo bare et værktøj som gør at man får det billede man gerne vil ha. Så man kan sige det er jo fotografen der fortæller grejet hvad det skal. Men det kunne måske hjælpe andre med deres valg af udstyr. Jeg har ikke altid “The latest and greatest” for min filosofi er at så længe jeg ikke er begrænset af mit udstyr og jeg får god kvalitet i mine filer, så er jeg tilfreds. Og dem jeg igennem tiden har taget billeder for de har aldrig sagt “hvis nu bare det var taget med et 100mpix mellemformat”.

Jeg har siden 2005 skudt med Nikon grej, kort afløst af en periode med Olympus, og har været glad for Nikon. Især ergonomien tiltaler mig ved Nikon, og så er deres menu system bare sådan det skal være når man har vænnet sig til det. Jeg startede med DX formatet og har i en længere periode anvendt FX men jeg syns ikke jeg fik nok ud at at bære på de tunge glas. Så derfor er jeg nu igen tilbage i DX formatet og det er jeg glad for. Der er nu også sket ganske meget siden 2005 så kvaliteten er idag helt i top. Objektiver er lidt mindre, og rækker lidt længere. Det skal forståes på den måde at når man har brug for 300mm FOV (Field of view) så anvender man et 200mm objektiv, fordi DX formatet cropper lidt ind i billedet (Deraf betegnelsen crop kamera). Som natur fotograf kæmper man altid med at komme tættere på, og det hjælper formatet med – fantastisk ikke ? Men der er selvfølgelig også ulemper, kraftig vidvinkel bliver lidt sværere, og man får lidt mere dybdeskarphed. Hvad er så bedst DX eller FX – tja ingen af dem, de er bare forskellige.

Nikon D500

Jeg har valgt Nikon D500 af flere årsager. Først og fremmest på grund af det fantastiske 153punks autofokus system, og dets evne til at tage op til 10fps. Når man står i en situation hvor man gerne vil ha den perfekte vinge position på en fugl eller lige når den fanger sit bytte eller hvad det kunne være så har man flere billeder at vælge imellem. Det øger sansynligheden for at få præcis det fede billede man jagter. Ud over det så er det bygget som en kampvogn uden at veje et tons – det vejer væsentlig mere end mange andre DX kameraer, men er ikke overdrevet tungt. Det giver en god balance.

Derudover så har den en fantastisk 20.9MPix sensor der giver filer i en fornuftig størrelse, og håndtere ISO helt fantastisk. Alt i alt et kamera bygget til at klare alle udfordringer med bravour. Fuld vejrforsejling gør at man ikke skal være nervøs for at tage det med i al slags vejr. Med 10 billeder per sekund og en næste uendelig buffer er man klædt godt på når det går stærkt. To kortpladser, et XQD slot og et SD slot, giver mulighed for backup af ens filer undervejs. Det er surt at stå med et bryllup på kortet og så kan det ikke læses.

Nikkor AF-S 18-70mm F3.5-4.5G ED

Jeg har valgt dette kompakte normal objektiv primært på grund af kvaliteten af billederne, men også fordi det er let og kompakt. Den har ikke VR men det er ikke så vigtigt for mig på de korte brændvidder. Den dækker 28-105mm i full-frame ekvivalens, hvilket er et fint område. AF er lydløs og ganske hurtig. Eneste lille ting er at zoom ringen i området 18-24mm er presset noget sammen så det er svært at være præcis. Men ikke noget der har generet mig.

Den har 67mm filter gevind, hvilket er det samme som min 70-210 tele. Det er smart de kan dele filtre.

Tamron 70-210mm F4 Di VC USD

Dette objektiv er valgt frem for sin F2.8 modpart på grund af vægten. 850g er ikke slemt for et objektiv med det zoom område. Den er stadig relativt lysstærk med sine F4, 1 stop langsommere end den store F2.8 version.

AF er ikke så hurtig som F2.8 versionen, men når den er låst fast så tracker den ganske fint. Det løser man ved at prefokusere der hvor man forventer ting sker, så er den tæt på når der skal finde fokus, så fanger den fokus rigtigt hurtigt. Dette er et fullframe objektiv som jeg klart kan anbefale til begge platforme. På DX har den et ekvivalent brændvidde område på 105-315mm. Den har intern zoom, så størrelsen ændres ikke, hvilket er med til at gøre dens vejrforsejling ret effektiv.

Zoom ringen er flyttet til fronten af objektivet, hvilket er noget man skal vænne sig til. Jeg havde foretrukket at den sad inderst, men en lille ting. Der er en AF/M knap og en VC On/Off knap. Der er modlysblænde og der kan tilkøbes en stativ fod hvis man gerne vil ha det. Filter tråden er 67mm. Sidst men ikke mindst passer Tamron’s dock til dette objektiv, så man kan opdatere firmware og fintune fokus.

Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2

Så stoppede al snak om et let objektiv, da dette med sine godt 2 kg er et tungt objektiv. Men sammenlignet med samme brændvidde i eksempelvis en 600mm F4 så er det alligevel ikke så slemt.

På DX platformen er brændvidden ekvivalent til 225-900mm hvilket er ganske imponerende. I naturen til fugle og dyreliv er dette et fantastisk objektiv. Det er ikke så lysstærkt så man kommer til at acceptere lidt højere iso. Men til prisen er dette et fantastisk objektiv, der giver nogle muligheder man skal betale mange penge for ellers.

Der er en fokus limiter så man kan låse fokus til et mindre område, så fokus er lynhurtig. Den har nu en ret hurtig fokus i sig selv. Derudover er der en AF/M knap, samt VC On/Off og en knap til at vælge mellem 3 VC modes. Så er der en zoom lås knap der låser ved 150mm. Men ikke nok med det – hvis man lige skubber zoom ringen frem så låser den uanset brændvidde. Der er en stor modlysblænde og der medfølger stativ fod. Dette er ikke et objektiv man bare vil ha hængende i kamera mountet. Jeg plejer at sætte min black rapid rem på objektiv foden.

Objektivet passer til Tamron’s dock, hvor man kan opdatere firmware, justere fokus og indstille VC. Objektivet er fuldt vejrforseglet og min har set et par regnbyger uden de mindste problemer. AF er imponerende hurtigt for et objektiv i denne prisklasse. Objektivet er et must have for natur fotografen endda som supplement til de store faste objektiver. Denne er enormt fleksibel.

Nikkor AF 50mm F1.8 D

En perle af et lille objektiv. De 50mm på fullframe bliver til 75mm på DX platformen. Og så er den med sine F1.8 enormt lysstærk. Så den er god til at mindske ISO værdien når der bliver lidt mørkere. Og stadig en svag tele.

Dette objektiv er ofte omtalt som “plastic fantastic” fordi det er bygget af plastik og det er et fantastisk objektiv – skarp og lysstærk. AF kræver et kamerahus med indbygget motor, men det har D500 heldigvis. Har kameraet ingen motor skal man istedet gå efter AF-S 50mm F1.8G versionen, der dog er lidt dyrere.

Close Menu