Sony FE 24-105mm F4 G OSS

Dette 24-105mm F4 G OSS er et fantastisk all round objektiv. I forhold til kit objektivet så er det skarpere og det har F4 i hele zoom området. Denne zoom er beregnet til at være et objektiv som kan det meste. På 24 mm kan de vidde landskaber indfanges, og med zoom området helt op til 105mm så har man i dette objektiv fra modetat vidvinkel til moderat tele. Sammenlignet med 28-70 objektivet har dette objektiv lidt mere af det hele, og har endnu hurtigere autofokus med bedre præcision. Med sine 660 gram så er objektivet en del tungere end kit objektivet, hvilket skyldes at det er bedre bygget, samt en mere kompleks optisk løsning.

Skarpheden er der allerede fra F4, dog bliver hjørnerne en anelse skarpere hvis man stopper ned til F5.6. De fleste F4 situationer er det dog centerskarpheden der er vigtigst, og her er der ikke en finger at sætte på noget. Selvfølgelig er den ikke på højde med 24-70mm F2.8 GMII, men det er også en ganske anden pris. Billed kvaliteten er helt i top for et objektiv som dette, og de kreative muligheder med dette objektiv er rigtigt mange. I rigtigt mange situationer er dette objektiv alt man behøver, måske suppleret med nogle specielle objektiver som ekstrem tele eller ekstra lysstærk prime vidvinkel til eksempelvis astro foto. I langt de fleste tilfælde er F4 nok, især med nutidens ISO performance. Man kan komme afsted med at gå rigtigt højt op. Bevares F2.8 vil betyde at man halvere sin iso, men det sker på bekostning af dybdeskarphed så det er ikke sikkert at F2.8 passer til det man gerne vil alligevel.

Sony A9, Sony FE 24-105 G OSS, 24mm, F11, 1/125sek, ISO 4000

Et klassisk eksempel på at F2.8 måske ikke nødvendigvis redder en fra at køre med høj ISO. Her er dybdeskarpheden vigtig så derfor kravler ISO opad, men dog stadig et ret godt resultat.

Objektivet er faktisk lydløst, AF og billedestabilisering foregår uden den mindste lyd. Det er en fordel når man skal fotografere i situationer hvor du skal være så anonym som muligt – i kirker og den slags. Men også for dem der laver video er dette en fornem egenskab. OSS, som er Sony’s betegnelse for billedestabilisering arbejder sammen med kameraets indbyggede billedestabilisering, det virker rigtigt godt. Men husk action kræver stadig hurtig lukkertid.

Sony A9, Sony FE 24-105 F4 G OSS, 105mm, F18, 1/25sek, ISO 8000

Billedet herover giver en ide om hvad man kan forvente med langsom lukkertid, set retrospektivt kunne jeg nok ha skudt dette ved F8 eller F10 og så fået en lavere ISO. Men ideen med billedet var at vise den langsomme lukkertid og så i samme ombæring få bevægelse i vandet. Billedet er i øvrigt taget håndholdt.

Sony A9, Sony FE 24-105 F4 G OSS, 38mm, F20, 1/125sek, ISO10000

Igen et billede som er taget for at se hvad der sker når man fotograferer ind i solen. Her er F20 valgt for at se hvordan sunstar effekten er på dette objektiv. Det giver naturligvis en høj ISO værdi men igen resultatet er rigtigt godt efter en mild støjreduktion.

Objektivet er fuldt vejr forseglet, og kan derfor bruges i al slags vejr så længe det benyttes på et vejrforsejlet kamerahus. Jeg skyder hovedparten af mine billeder med Sony A9, som er godt forseglet så ingen problemer der. Betjeningen af objektivet er ganske simpel. Der er en zoom ring tættest ved kamerahuset og en fokus ring yderst. Der er god seperation imellem disse så man ikke skal fumle sig frem. Det er lang bedre end 28-70’eren hvor de sidder helt tæt. Så er der en AF/MF kontakt som skifter mellem Autofokus og Manuel fokus uden at skulle rode i menuer. Manuel fokus er by wire – dvs fokus ringen fortæller stepmotoren hvor meget den skal justeres. Det giver ikke helt det samme feel som ved mekanisk fokus, men det fungerer okay. Sidst men ikke mindst er der en OSS On/Off knap – til at slå billedestabiliseringen fra, hvis man er på stativ eller lign.

Sony A9, Sony FE 24-105 F5 G OSS, 105mm, F4, 1/125s, ISO 400

Billedet her viser hvor snæver fokus kan blive. Billedet er taget på 105mm på cirka 50cm’s afstand. Så vi er tæt på nærgrænsen her, med en dybdeskarphed på godt 40mm! Så man kan godt få det look med et F4 objektiv i nogle sammenhænge. Baggrunds sløringen syns jeg i øvrigt er rigtig behagelig og af ganske god kvalitet.

Efter min mening kunne dette objektiv godt komme i GM serien istedet for G – for jeg syns billedekvaliteten er til det. Heldigvis for os er det “kun” et G objektiv så prisen er mere overkommelig. Jeg vil varmt anbefale dette objektiv uden forbehold. Jeg har lidt erfaring fra tidligere med Sigma 24-105mm F4 Art til Nikon, som er samme type objektiv – det var mit mest brugte objektiv da jeg skød med Nikon full frame. Så er man på Nikon eller Canon så se på den Sigma Art – den er i samme kvalitets klasse som dette objektiv – den er dog ikke fuldt vejrforseglet. Men jeg brugte den i al slags vejr uden problemer.

Close Menu